Streekproducten
Smakelijke streekproducten
21 mei 2022
Streekproducten
21 mei 2022
Met verse vis uit zee, topproducten van het land, goede kazen en ambachtelijke bieren heeft Pas-de-Calais alles in huis voor een smaakvolle en gevarieerde streekkeuken.
Langs de Opaalkust kunnen liefhebbers van vis en schaaldieren hun hart ophalen! In Boulogne-sur-Mer en Étaples-sur-Mer kun je de dagvangst bewonderen op de viskramen in de haven en ook op andere streekmarkten is de smaak van de zee goed vertegenwoordigd. Lokale (top)chefs weten er ook raad mee, in de meeste uiteenlopende zilte gerechten. In restaurants kun je uitkijken naar onder meer de volgende gerechten: plateau de fruits de mer (schaal met zeevruchten), marmite de poissons (vispannetje), moules-frites (mosselen met friet), gerookte hareng (haring) en haddock (schelvis) en natuurlijk coquilles Saint-Jacques (sint-jakobsschelpen).
Noord-Frankrijk telt meer dan 60 verschillende soorten kazen. Bekende kaasjes uit Pas-de-Calais zijn onder meer Cœur d’Arras, Vieux Boulogne, Floral de Belval en Sablé de Wissant. Die laatste wordt gemaakt door de broers Bernard, ambachtelijke kaasmakers in Wierre-Effroy. Zij maken ook Écume de Wimereux (romige kaas in de stijl van Brillat-Savarin), Sablé de Wissant (pittige stinkkaas die op maroilles lijkt) en Fleur d’Audresselles (roodschimmel met zeezout uit Guérande). Beroemde kaasrijpers in de streek met eigen winkels zijn onder andere Philippe Olivier in Boulogne-sur-Mer en Jean-François Dubois van La Finarde in Arras.
Frieten zijn een serieuze zaak in de Pas-de-Calais. Niet alleen worden ze geserveerd bij de mosselen, carbonade (rundvlees in gestoofd bier) ende Welsh (gegrilld brood met bier, ham, kaas en ei ), ze zijn ook een snack apart. Je kunt puntzakjes halen bij een baraque à frîtes (mobiele friettent) of in een bar-friterie (kleine patatwinkels).
Het glooiende binnenland is een rijk landbouwgebied waar talrijke groentes en fruit gekweekt worden. Zoals witlof (chicon of endive) die hier vaak gegratineerd uit de oven gegeten wordt. De Audomarois, het vroegere moerasland rond Saint-Omer, zijn de grootste gecultiveerde polders van Frankrijk.
Uit de omgeving van Le Touquet komen de rattes du Touquet, verfijnde aardappelen. Andere bekende streekproducten zijn de malse kippetjes uit Licques en andouilettes uit Arras. En mooie distillaten zoals jenever uit Houlle en Perlé (aalbessenlikeur).
In de Noord-Franse kloosters werden al mooie bieren gemaakt en een jonge generatie brouwers brengt deze oude traditie de laatste jaren naar nog grotere hoogte. Alle steden van Pas-de-Calais hebben goede biercafés en de meest typische plek om lokaal gebrouwen bier te proeven is de estaminet, de Noord-Franse versie van het bruine café.
Ook hebben veel brouwerijen in de streek (Ch’ti, La Goudale, Page 24, Les Deux-Caps) eigen proeflocaties. En er bestaat een route langs lokale brouwers, die je eventueel kunt afleggen in een klassiek Volkswagen-busje!
Meer informatie